Wszystko, co musisz wiedzieć, aby twoja szarlotka wyszła krucha i słodka

Szarlotka to klasyczny amerykański deser i jedno z najpopularniejszych ciast na świecie. Wykonuje się ją z ciasta wypełnionego cierpkimi jabłkami i cukrem, często doprawionymi cynamonem, gałką muszkatołową lub innymi przyprawami. Nadzienie może być wykonane z różnych rodzajów jabłek, co nadaje każdemu ciastu niepowtarzalny smak. Szarlotka jest znana od czasów kolonialnych, a  jej popularność wynika prawdopodobnie z ponadczasowego smaku i uniwersalności. Szarlotkę można podawać na ciepło lub na zimno, jako deser lub przekąskę.. 

Kiedy najlepiej przygotować szarlotkę?

Najlepsza szarlotka wychodzi w jesiennej porze roku, kiedy jabłka są sezonowe i mają najlepszy smak. Jesień to pora, kiedy jabłka są najbardziej soczyste i aromatyczne, co znacznie wpływa na smak szarlotki.  Jednymi z bardziej popularnych odmian jabłek, stosowanych do przygotowania ciasta są Granny Smith czy Honeycrisp, ponieważ szczególnie dobrze nadają się do pieczenia. Niezależnie od tego, czy używasz świeżo zebranych jabłek z lokalnego sadu, czy kupionych w sklepie, z pewnością uzyskasz świetny rezultat po wyjęciu ciasta z piekarnika. Słodki, łagodny smak i delikatna skórka sprawiają, że nic nie może się równać z domową szarlotką przygotowaną jesienią.

Wszystko, co musisz wiedzieć, aby twoja szarlotka wyszła krucha i słodka


Czy szarlotka przygotowywana z jabłek jest lepsza niż ta z musu?


To zależy od gustu i preferencji każdej osoby. Szarlotka przygotowywana z jabłek może być bardziej chrupiąca i kwaśna, zaś ta z musu będzie bardziej kremowa i słodka. Jej słodki i jednocześnie lekko cierpki smak doskonale komponuje się z lodami lub bitą śmietaną. Niezależnie od sposobu podania, szarlotka z pewnością przypadnie do gustu wszystkim!